Sunday 13 May 2012

Pokok Kari

Pokok Kari
Pokok Kari ialah sejenis pokok renek dengan ketinggian antara 0.9 hingga 6 meter. Ia sering ditanam di kawasan sekitar rumah untuk kegunaan sebagai rempah dalam masakan terutamanya dalam masakan kari. Daun kari mempunyai bau yang kuat dan mempunyai rasa agak pahit.
Daun ini mempunyai banyak kegunaan bagi masyarakat India kerana ia bukan sahaja digunakan dalam masakan kari, malah dalam masakan lain seperti rasam, chutney , muruku dan sebagainya lagi. Berasal dari negara India dan Sri Lanka tumbuhan ini akan hidup subur dalam zontropika. . http://ms.wikipedia.org/wiki/Pokok_Kari

Daun kari jugaadalah daun yang digunakan dalam memasak Gulai kari Ikan,kari Ayam dan Kambing. ia ditumis sebelum rempah kari dimasukkan. ia juga menjadi penyedap makanan ini. pokok kari boleh didapai disekitar rumah atau daunnya juga boleh didapati di kedai atau pasaraya besar mahupun kecil.

Asam Pedas yang sedap diletakkan daun Kari

No comments:

Post a Comment