Thursday, 26 April 2012

Pokok NipahPokok Nipah merupakan sejenis tumbuhan yang banyak terdapat di hutan negara-negara ASEAN. Nama botaninya Nypa fruticans. Pokok Nipah merupakan satu-satunya pokok palma yang juga dikira sebagai pokok bakau, dan satu-satunya spesies dalam genus Nypa. Pokok Nipah juga boleh dijumpai di kawasan-kawasan lain di selatan Asia dan utara Australia.id.wikipedia.org/wiki/Nipah
Pokok nipah kebiasaannya dijumpai di tebing sungai. Ia dalam keadaan, batangnya di dalam air dan daun serta pelepahnya di atas.
Kebiasaannya orang dahulu menggunakan nipah untuk membuat atap nipah. Pokok nipah mempunyai pelbagai kegunaan.  Daunnya boleh dibuat atap rumah atau dinding pondok, tandannya yang muda boleh menghasilkan nira dan cuka. Daun nipah juga dapat dianyam untuk membuat tikar, beg, topi dan pelbagai lagi. Umbut nipah juga boleh dijadikan masakan sama seperti umbut kelapa, umbut kelapa sawit dan lain-lain.
Air nira nipah boleh juga didapati di tepi jalan yang menghubungkan Teluk Intan dan Lumut. Rasanya sangat sedap. Ia boleh dinikmati dalam keadaan yang sejuk dan sesuai dinikmati pada musim  panas. Nira nipah juga tidak boleh dibiar begitu sahaja, kerana ia mudah masam sekiranya tidak disimpan di dalam tempat dingin.

Air Nira nipah, buah nipah dan lain-lain

Pokok Nipah 
No comments:

Post a Comment