Thursday, 26 April 2012

Pokok kabung


Anda tahu tak pokok kabung? Pernah dengar tak? Pernah tengok tak?
Pokok kabung(gambar) adalah pokok yang liar dihutan atau nama sainstefiknya adalah Arenga pinnata. Pokok kabung kalau sekali pandang macam pokok sawit lah, tapi bezanya pokok sawit ada berduri. Pokok kabong boleh dijumpai didalam hutan. Ia tumbuh secara semulajadi.
Pokok kabung juga mempunyai bunga. Terdapat dua jenis bunga iaitu bunga jantan dan bunga betina. Tangkai bunga jantan boleh menghasilkan todi dan boleh menghasilkan gula atau cuka. Kebiasaannya gula kabung ini dibungkus didalam Daun Kabung itu sendiri dan dijual di pasaran. Gula ini boleh didapati di Parit, Perak. Kegunaan Gula Kabong biasanya untuk membuat kuih tradisional contohnya Buah Melaka, dodol, wajik dan sebagainya.
Pokok kabung juga mempunyai buah yang tersendiri.  Buahnya terjuntai ditandannya yang berukuran lingkungan 1.5 meter. Buahnya berbentuk bulat dan berwarna hijau. Buahnya juga tidak boleh dimakan begitu sahaja. Ia mempunyai proses yang tersendiri untuk memekan nya, kerana ia boleh mengundang kegatalan sekiranya ia tidak diproses dengan betul.
Untuk memprosesnya dengan betul, Buah Kabung hendaklah dikait, kemudian ia dileruikan(dipisahkan) daripada tangkainya dan dimasukkan kedalam tong minyak tanah untu direbus kira-kira 1-2 jam. Selepas itu buah tadi dituskan,  buah tadi dibelah dua atau tiga. Ada tiga isi dalam setiap buah kabung bersaiz besar. Isi kabung direbus lagi untuk dijadikan agar-agar yang liat. Warnanya putih jernih. Agar-agar itu kemudian dimasak dengan air gula selama beberapa jam dan diberi pewarna. pelbagai perisa boleh diletakkan antaranya laici, mangga, strawberi dan sebagainya.

Buah Kabung juga dikenali orang Perak sebagai Kantor. Kebiasaannya Kanto ini dijumpai pada Bulan Puasa di Bazar Ramadhan atau tepi-tepi jalan kawasan Parit, Kuala Kangsar dan Kg. Gajah Perak.


Buah Kabung atau Kanto kabungBuah kabung yang belum direlaikan dari tangkainya


Buah kabung yang telah dipisahkan daripada kulitnya


Gula kabung yang siap dibalutNo comments:

Post a Comment